18 Ocak 2012 Çarşamba

Norveç- Oslo


Esim, Damadim, kizim ve ben bu harika soguk havada bu koca gemi ile ve sabah haberlerinde duydugumuz, Italyadaki geminin yan batmasi ile hem biraz endiseli hem biraz ürkek Kiel´den Norvec-Oslo ya dogru yola ciktik.

Bu ikinci fotoda sagdaki görünen HDW firmasi esimin ilk Almanya ya calismak icin geldigi büyük bir gemi firmasi.
Kiel in Skandinavyin körfezlerinden gecerek, Kiel i körfezden serederek, ilerlemeye basladik.

Gemi 15 katli cok büyük bir gemiidi, 2700 yolculu, 1015 Kabineli ve 550 araba icine alan, cesitli resturantlari, alisveris merkezi, Havuz, konser salonu, Fitnis salonu, Gazinosu v.s. olan bazilari bize hitap eden bazilarindan uzak durdugumuz koca bir gemi.

Alisveris ve resturantin oldugu yerde bir köprüyü andiran bir yer ve iki sanatci orda canli muzik söylüyordu. Ilk saatlerde ortada kimse görünmüyorsa da, sonradan TIKLIM TIKLIM doldu buralar. Aksam da 18.00 da Muzikal Show vardi cocuklarin muhakak bizde beraber alip gitmek istedikleri. Harika muzikalida zevkle izledik.


Aksam bir ara gemi biraz fazla sallandi, bir ara uyuyamadim ama deniz havasi yormus olcak uymusum, sabah ilk isiklarla Norvec adalari görünmeye basladi ve saat 10.00 da 20 saatlik yolculuk sona erdi. Gemide 3 saatlik Oslo gezimiz icin Otobüsle rehber esliginde gezi icin hemen gemiden iner inmez bizi bekleyen otobüsümüze bindik.

Sehir daha tam uyanmamis carsilar ve sokaklar bir iki kisi disinda bostu. Biz ilk olarak Wikingler müzesini ziyarete gittik.

Yillar önce Wikinglein gemisi bulunmus ve ünversitede sergiye acilmak üzere, isiktan etkilenmesin diye islemelerden gecmis ve sergilenmis. Icinde bu geminin 2 kadin cesedi de bulunmus ve onlarin kemikleride sergilenmisti. Eski yemek tencereleri, kumas, dokuma malzemeleri v.s. ilginc bir müzeydi.






Oslo´nun bu en büyük parkida görülmeye deger oldugundan ugramamiz gereken yerlerden di. Parkin koca kapilari oldugu halde 24 saat hep icine girilebilinir ve gezilebilinir.

Sanatci tastan ciplak heykeller yapmis, heykellerin anlami, cocukluktan, evlilik ve yaslanmaya kadar zamni ciplak olarak gözker önüne sermis. 1900 yillarinda böyle ciplak heykelleri kimse istememis, karsi gelen cok olmus ama sanatci, giydirmedim, cünkü kiyafetler zamanla degisebilir, ciplak olarak her zamana hitap eder demis. Parki merdivenlerle inince bunda da bronzdan yapilmis ciplak heykeller dolu bir alan geliyorsunuz. Orda da cocuk, kadin erkek figurlari ve erkeklerin basinin üzerinde tasidiklari bir havuz var, yazin bu havuzdan su fiskiriyormus. Bu defaki insan figürleri ve cocuklar ile bronzdan agaclarda hayat agaci olarak yerlerini almislardi



Oslo da kayak merkezlerine gitmememk olmazdi, vakit olsa muhakak cocuklar denemelerde bulunurlardi ama sadece 3 saatimiz vardi ve bizler dar dar yollardan daglara cikarak tepelerde kayak merkezine vardik ve ordaki cesitli kayak yerlerini kayak kayan gruplari, okullari kisa da olsa izleme imkani, fotograflama imkani bulduk.


Malesef kisa bir Oslo gezisi bitti ve otobüs bizi yeniden gemimize getirdi. Rehberimiz Alman ve yillardir Osloda yasiyan bir sempatik bayan idi, gene bizleri bekledigini söyleyerek ordan ayrildik.

Kisin uygun fiyata harika bir Oslo gezisi cocuklarimizin sayesinde cok zevkli gecti, umarim bir daha böyle bir firsati degerlendirir ve gideriz.