28 Ağustos 2011 Pazar

PAZAR FİLESİNE DÖNÜŞ ETKİNLİĞİ

Sevgili "Mutfaktasesler" arkadasimin bu harika "Pazar Filesine Dönüs Etkinligi" ne bende yanimda hep bulundurdugum, tasimasi cok basit, kumas torbalarimla katiliyorum.

Alisverisden hala bosaltmadigim ihtiyaclar ve bir kac yedek kumas torbalarla arkadasimin bu mükemmel ve cok duyarli etkinligine katiliyor. Herkesin de katilmasini temenni ediyorum. Boyutlarin bu kadar vahim oldugunu bilmiyordum ama rakamlari görünce icimden iyiki de bende yillardir kumas torbalarimi yanimda tasyormusum dedim.
Yillar önce almanyada bu posetler bedava veriliyordu, duruma cabuk hakim olan bu ülke hamen poset basi para almaya basladi. Her zaman posetlere para ödememek adina ve cevre kirliligi adina bende yanimda kumas torba bulundurmayi aliskanlik yaptim.
Zaten elinde posetlerle gezenler daha cok olasda, kültürlü gözlerin onlara alttabaka insan gibi baktigini, mecmua ve gazetelerden yillarca okuyup duyar olduk.
Büsük alisverislerde arbanin icinde alisveris sepetleri bulunduryoruz veya hic olmazsa bir büyük poseti aylarca arabada bulundurup aylarca ayni posetleri kullanip, bu geri dönüsüme az da olsa katkida bulunmaya caba gösteriyoruz.
Malesef Türkiyede bu yil sahit oldugum cok aci ve komik olayi sizlerle paylasmak istiyorum. Oglum anne insanlar burda ne kadar pis dedi, su iciyorlar kücük plastik siseyi dolmusun penceresinden caddeye yola atiyorlar, hic mi temizlenmiyor caddeler. Bende evet malesef, yiyip atan, paketi acip kutuyu firlatan, posetler, siseler cevreyi kirletiyor. Malesef cevre temizlikcileri hangi hangi birine yetissin dedim. Ertesi gün dolmustayiz, oglum söförün yanindaki koltukta ben arkada, kizim yanimda oturuyor. Sehir merkezini terk ettik sehirler arasi yolda, genc söför elindeki sisedeki suyu isti ve bir de posetle ogluma demezmi, abisi su pencereyi acda sunu at diye. Oglum söförün elinden plastik sise ve poseti aldi. "Yok abi, ben bunu pencereden atip cevreyi kirletmem, inince bir cöp bidonuna atarim, sen merak etme" dedi. Söför demezmi "zaten hertaraf pis, at birsey olmaz" diye. Oglumda " birde biz pisletmiyelim abi" dedi. Orda bir iki kelimede ben söyledim ve söför yol boyunca konusmadi, insallah kafasinda bir hesaplar yapmis dogruyu ögrenmistir dedim.
Türkiyede insanlarimiz sadece evlerinin icini temizleyip, bal aktar yala misali yapmaya calisiyor, ama sokaklar felaket pis. Halbuki dinimizde bu böylemi. Peygamberimiz (S.A.V.)yolda tükürülmez, yerde bir takilip düsecek bir sey görünce bir taraf etmemiz söylenir. İslam, maddî ve manevî anlamda her türlü temizliğe çok önem verir. “Temizlik” kavramı; beden, uzuvlar, ev, mabet, çevre, cadde, sokak, park ve benzeri her türlü alanın temizliğini kapsadığı gibi iç arınmayı, inanç, kalp ve ahlak temizliğini de kapsar.

Umarim bu calismaniz herkese örenek olur, basarilar dilerim, etkinliginiz hayirli olsun....

2 yorum:

GÜLSÜM dedi ki...

TEŞEKKÜRLER İLK OLUMLU TEPKİYİ SENDEN ÇOK MUTLU OLDUM... İSMİNİ KAYDA ALDIM CANIM... AMA İKİ BLOGUN OLDUĞUNU GÖRDÜM DAHA ÇOK KİŞİYE ULAŞMAK İÇİN ORADA DA YAYINLAYABİLİRSEN SEVİNİRİM... AMA OLMAZ DERSEN ÖNEMLİ DEĞİL ÇEKİLİŞ İÇİN BU YETERLİ... İYİ GÜNLER...

prenses annesi dedi ki...

bende almanyada böyle temiz sokaklara alışıp türkiyedeki pisliği görünce çok üzüldüm ve kızdım.. dediğin gibi herkes evini pırıl pırıl yapıyor ve bütün çöpünü sokağa atıyor.. :(